Bron: IncubaThor
Soft skills enkel voor softies? Niets is minder waar. Want een goede aanpak van de menselijke aspecten binnen jouw onderneming zorgen ervoor dat je zaak goed en efficiënt draait. Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders bundelen vijf belangrijke soft skills in hun boek ‘Soft skills in ondernemerschap’. Vlot leesbaar, vol praktische tools en heerlijk hands-on. Net wat een drukbezette ondernemer nodig heeft!
Onlangs waren Pieter en Marc te gast bij C-mine Crib in Genk met een lezing over hun boek en wij waren erbij! We noteerden alvast vijf take-aways om jou te inspireren!
Communicatie, ’t kan geen kwaad sie!
Empathisch luisteren en actief spreken. Twee gouden regels als het op communicatie aankomt. We communiceren allemaal en communiceren veel, maar gemakkelijk is het nooit. Bijvoorbeeld, je bent in gesprek met een collega. Je lijkt hem/haar te begrijpen, maar achteraf wordt duidelijk dat jouw interpretatie essentieel verschilt met wat je collega eigenlijk bedoelde. Spanningen, meningsgeschillen en misverstanden tot gevolg. Herkenbaar? Die pijnlijke situaties kan je vermijden door écht te luisteren en vragen te stellen, zodat je zeker op dezelfde lijn zit met je gesprekspartner. Oh ja, en als er nog een derde gouden regel bij mag: leg je smartphone weg. Je geliefde mobieltje is vaak een *biep biep* stoorzender.
Maak ruimte voor creativi-tijd
Het woord creativiteit alleen al doet onze haren vaak rechtop staan. Ooit was dat anders. Een kind in een rustige omgeving verzint in een mum van tijd een fantasierijk spel en amuseert zich rot. Voeg daar een televisie of tablet aan toe en dat speelse kind vergeet snel de speelsheid. Is dat bij ons als volwassenen niet exact hetzelfde? Overvolle agenda’s, ellenlange to-dolijstjes, hossen van hot naar her, … De beste ideeën komen vaak op onverwachte momenten, zoals in bed, in bad of op het toilet. Niet voor niets, de momenten waarop je even wat rust hebt. Als ondernemer is het belangrijk om je agenda niet vol te proppen met verplichte afspraken en dringende to-do’s, maar op tijd en stond ruimte vrij te houden voor creativiteit. In die brainstorm met jezelf zit misschien een magische service verscholen, waar jouw toekomstige klant maar al te graag voor aanschuift.
Groeimindset, say what?!
Hoe is het gesteld met jouw mindset? Een niet alledaags vraag, maar toch de moeite om eens bij stil te staan. Hoe reageer je als iets niet loopt zoals verwacht? Bij een gemiste deal, een discussie, een tegenslag, …? Ervaar jij feedback als negatieve kritiek of zie je feedback eerder als een kans om nog te groeien? Zie je het… afhankelijk van de situatie, schuift jouw antwoord richting een “fixed-mindset” (aan het ene uiterste van de schaal) of richting een “groei-mindset” (aan het andere uiterste van de schaal). Niemand beschikt continu over een “fixed” of “groei”-mindset. Maar het bepaalt wel je groeipotentieel. En nu je zover mee bent: de top is waar “fixed-mindsetters” naar snakken, maar waar de “groei-mindsetters” raken door hun enthousiasme in wat ze doen. Denk daar maar eens over na! It’s all in the attitude
Oké, de invloed van de mensen in je naaste omgeving kan van groot belang zijn. Uiteraard krijg je meer energie in de omgang met positivo’s en zal je je sneller laten meeslepen bij klagers. Maar weet ook dat je zelf veel in de hand hebt. Je eigen ingesteldheid is minstens even belangrijk. Jouw attitude zorgt ervoor of je bij de pakken blijft zitten of dat je snel door een dal geraakt. Een continue oefening die kansen omzet in successen.
Teamwork makes the dream work
Last, but not least… Een goed team is een divers team. Verschillende mensen met verschillende ideeën leiden tot unieke resultaten. Maar verschillende mensen betekent ook verschillende karakters. Een toffe teambuilding maakt van een divers team nog geen goed team. Elkaar begrijpen, elkaars verschillen respecteren en de voordelen ervan omarmen daarentegen, zijn essentiële hoekstenen om aan een (h)echt team te bouwen.
Comentarios